bytte julegaver

Fik du de gode julegaver, eller var der lidt for mange strikkede sweatre i størrelse alt for stor? Eller hvad med fire ens Kählervaser?

En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at vi danskere her i begyndelsen af 2020 bytter julegaver til en værdi af 300 millioner kroner.

“Det ser ud til, at der blev købt julegaver for et mindre beløb i år i forhold til sidste år, men vi har anslået, at omfanget af gavebytningen procentvis er nogenlunde stabilt,” fortæller chefkonsulent i Dansk Erhverv Bo Dalsgaard til TV2.

Dansk Erhverv estimerer, at danskerne købte julegaver for 6,8 milliarder kroner i 2019. Det svarer til at hver eneste dansker fra spædbarn til olding har spenderet 121 kroner hver på julegaver.

Selvom dette tal lyder højt, så er det faktisk 200 millioner kroner mindre end der blev brugt i 2018.

Mellem 4 og 5 procent af alle julegaver bliver byttet

Står man i butik, eller bevæger man sig ned i byen i dagene mellem jul og nytår, eller i begyndelsen af januar, så får man nemt det indtryk, at alle folk er utilfredse med deres julegaver og gerne vil have dem byttet. Men kigger vi på tallene fra Dansk Erhverv, så er det faktisk kun mellem 4 og 5 procent af de julegaver, der er givet i julen 2019, der bliver byttet efterfølgende.

Byttereglerne

Bytteregler i de fysiske butikker

De fysiske butikker er ikke forpligtede til at bytte gaver. Det er dog noget de fleste tilbyder som en service til deres kunder.

Vær opmærksom på om butikken tilbyder bytteret eller returret. Bytteretten giver ret til at bytte din gave til en anden vare af samme værdi i butikken og evt. i andre butikker i samme kæde. Returret derimod giver dig ret til at bytte gaven til dens købpris i kontanter.

Husk kvitteringen

Husk altid at gemme kvitteringen, når du køber gaver. Også selv om butikken sætter byttemærke på pakken.

Tilbyder butikken returret, skal du som udgangspunkt altid kunne fremvise en kvittering for at få pengene retur. Skal gaven ikke byttes, kan du med fordel enten gemme kvitteringen eller give den til modtageren, da den skal bruges hvis der opstår fejl på gaven og modtager vil benytte sig af de 2 års reklamationsret loven påbyder i Danmark.

Køb gaven billigere bagefter

Mange varer sælges dyrt i december, men sættes ned efter jul. Tilbyder butikken returret, kan du få penge tilbage, der svarer til købsprisen og bagefter købe varen igen til udsalgspris. Det er naturligvis ikke altid populært i butikken, men du kan altid vente til dagen efter eller sende en anden person ind for at købe.

Gavens stand

Skal du returnere en vare, skal den

Fortryd købet

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Kilde: Konkurrence- og forbrugerstyrelsen.