Black Friday 2021 - fredag d. 26. november

Dage
Timer
Minutter
Sekunder

Black Friday er blevet den mest aktive handelsdag, vi har herhjemme. For hvert år omsættes der for stadig større beløb hos de fysiske butikker og på nettet. Handelsdagen er en perfekt anledning til at få skiftet det gamle køleskab derhjemme ud, købe gaver til jul eller udnytte de gode tilbud til selvforkælelse.

Når du vil have den bedste oplevelse på dagen, gælder det om at kende til, hvordan du kan få de bedste tilbud.

Herunder finder du alt den information, du skal kende til om dén dag, der for alvor er kommet til Danmark for at blive.

Black Friday

Hvad er Black Friday?

Black Friday er navnet for fredagen efter Thanksgiving. Det vil sige fredagen efter den fjerde torsdag i november.

Det er hverken en nationaldag, helligdag eller på anden på en generel fridag. Det er derimod en gigantisk handelsdag, hvor detailhandlen verden over er i centrum. Igennem de seneste 5 år har det været den travleste dag på året for både fysiske butikker og webshops.

Dagen har amerikanske rødder. Fænomenet kom til Danmark i 2013, hvor enkelte butikker på nettet forsøget sig med at lave tilbudskampagner med udgangspunkt i den amerikanske handelstradition.

Siden da har handelsdagen vokset sig stor, og der er siden kommet andre og flere fænomener til i samme kategori. Der er blandt andet ”Cyber Monday”, der falder 3 dage efter Black Friday, og der er ”Singles Day”.

Både det gennemsnitlige forbrug pr. dansker på dagen, det samlede forbrug for hele befolkning samt antal transaktioner med dankort stiger år for år.

Hvordan fik dagen egentlig sit navn?

”Sort Fredag” har sit navn efter den situation i trafikken, som Philadelphia oplevede dagen efter Thanksgiving. Thanksgiving er en national høstfest, som fejres i USA og Canada. Det er en helligdag, hvor man samles med venner og familie. Dagen kan sammenlignes med vores egen juleaften. Fra dansk sammenhæng kender vi alt til det mylder, som opstår på landets veje både første og anden juledag. Vi kører gennem land og rige for at komme frem til vores nære og kære.

I Philadelphia begyndte man at kalde fredagen efter Thanksgiving for ”Sort Fredag” for at beskrive, at vejene var sorte af biler og trafikanter.

Denne navngivning skete allerede tilbage i 1961, og betegnelsen har hængt ved lige siden. Omkring 10 år efter betegnelsen opstod, gav amerikanerne navnet en anden betydning.

Fra omkring slutningen af november begyndte mange detailbutikker at opleve sorte tal på bundlinjen. Julehandlen satte ind på dette tidspunkt, og det betød, at de blødende, røde tal nu blev udskiftet af sorte.  

På flere områder har vi i Danmark taget amerikanske fænomener og betegnelser direkte til os. Det gælder ikke mindst den sidste fredag i november.

Så stor er dagen blevet i Danmark

På blot 5 år har Black Friday vokset sig enorm herhjemme. Det er dén dag på året, hvor danskeren har det største antal transaktioner på ét døgn.

Selvom de første webshops begyndte at lade sig inspirere af handelsdagen tilbage i 2013, var det først i år 2015, at fænomenet for alvor slog igennem.

For hvert år sættes der nye rekorder for antal transaktioner, forbrug pr. indbygger og samlet omsætning hos vores detailbutikker.

I 2015 blev der registreret 4.536.294 antal transaktioner med dankort på handelsdagen. På dette tidspunkt var det en rekord for, hvor mange transaktioner der nogensinde havde været på blot én dag.

Blot 4 år senere (i 2019) var dette tal steget kraftigt til 5.735.860.

Den progressive udvikling vidner om, hvor afholdt dagen er blevet i Danmark.

Den har stor betydning for både detailhandlen herhjemme og ikke mindst for hver enkelt dansker. I de første par år var det særligt produkter såsom elektronik og hårde hvidevarer, der kunne købes til attraktive spotpriser. I løbet af årene har Black Fridag udviklet sig til at være et fænomen, som enhver type butik og ethvert varesortiment er påvirket af.

Hvornår er det Black Friday?

Den globale handelsdag ligger altid på samme tidspunkt på kalenderåret. Det er dagen efter d. 4. sidste torsdag i november. I år 2020 er det d. 27. november.

Placeringen som den sidste fredag i november gør, at handelsdagen markerer startskuddet på årets julehandel.

Hvad betyder Black Friday?

I praksis betyder Black Friday gode tilbud. Det er en dag, hvor du kan komme til at spare mange penge på de produkter, du normalt gør brug af og gaver, som du vil købe til venner eller familie.

Det er ikke kun butikkerne i byen, du kan besøge, når du vil have tøj, personlige plejeprodukter, gadgets, julegaver, service eller teknik til spotpriser.

Også på nettet eksisterer fænomenet i bedste velgående.

Der er mange forbrugere, som holder af at kunne shoppe online Black Friday. De mange tilbud i byen betyder, at der kan være et mylder af mennesker på gågaderne. Hvis du vil være fri for det pulserende liv, kan du handle på nettet. Her finder du et lige så stort og varieret udvalg af butikker, og du kan få samme rabatter, som hvis du handler i en fysisk butik.

Hvorfor shoppe på Black Friday?

Vi har alle forskellige handlemønstre og adfærd, når det kommer til at shoppe. Nogle foretrækker at købe produkter og gaver á store omgange, mens andre trives med at handle i mindre omfang men oftere.

Uanset hvilket mønster der kendetegner dig adfærd, er den sorte fredag en god anledning til at anskaffe ting til dig selv, familien og hjemmet.

Både de fysiske butikker og webshops arbejder hvert år på at tilgodese så mange forbrugere som overhovedet muligt. Det skal være nemt og enkelt at benytte sig af tilbuddene, og det skal være muligt for enhver dansker uanset livsstil og arbejdsvilkår at kunne få adgang til rabatterne.

Du får blandt andet glæde af følgende fordele, når du køber produkter og gaver på Black Friday:

 • Du kommer til at spare penge
 • Du vælger selv, hvor og hvornår du vil handle
 • Du slipper for at få en stressende december og travlhed omkring gaveindkøb
 • Du kan vælge imellem en masse forskellige varekategorier
 • Alle og enhver kan få glæde af handelsdagen
 • Handelsdagen kan blive den hyggeligste optakt til julemåneden
 • Du finder lige så mange tilbud på nettet som i de fysiske butikker

Der er forskel på, hvilke fordele vi hver især lægger vægt på. For nogle mennesker er det udsigten til de betydningsfulde rabatter, der er motivationen for at shoppe dagen efter Thanksgiving. For andre er de praktiske fordele ved, at du slipper for at havne i pressede situationer op imod juleaften, der er den primære årsag.

Hvilke butikker holder åbent Black Friday 2020?

Det er detailbutikkerne, der har kronede timer på Black Friday. Det gælder alt fra tøjbutikker over isenkræmmere til cykelhandlere og elektronikbutikker.

Butikkerne vil stort set alle sammen have forlængede åbningstider. Dette giver mulighed for, at enhver dansker kan nå at få handlet gode tilbud.

Handelsdagen er blevet en stor, kommerciel succes, som markedsføres tidligere og tidligere på året. Når først halloween er overstået, begynder butikkerne at brande de mange tilbud, som kunderne kan benytte sig på den sidste fredag i november.

Hvad skal man købe under Black Friday 2020?

Du kan købe alt til hverdagen, fritiden, festerne, julen og dig selv til Black Friday.

Eftersom dagen er blevet kommerciel, skal du være opmærksom på de enkelte rabatter. Der kan være visse produktkategorier, hvor du i gennemsnit kan spare flere penge end andre.

Butikker ved, at tilbud lokker. Det er altid en god idé at tjekke og sammenligne tilbud, så du kan få de bedste og skarpeste priser.

Før den populære handelsdag nærmer sig, kan det være fornuftigt at gå boligen igennem for at tjekke, om der er udstyr eller produkter, der snart kunne trænge til en udskiftning.

Hvis du alligevel har planlagt køb af fryser indenfor en kortere fremtid, er det oplagt at benytte dig af de gode og betydningsfulde rabatter, som du finder den sidste fredag i november.

Få kendskab til de forskellige produktkategorier og deres rabatter

Der er mange danskere, som bruger Black Friday til at spare penge på længere sigt. Det foregår ved, at de handler stort ind til sig selv, boligen og familien i form af gaver. Før du kaster dig over de første tilbud du møder, kommer det dig til gode, at du sætter dig ind i de mange varekategorier og dine muligheder for at få gode tilbud:

Beauty produkter og helse

Er vitaminer, sund naturte og eksklusive plejeprodukter til hud og hår en fast del af din hverdag, kan der være mange penge at spare til handelsdagen. I denne forbindelse skal du være særlig opmærksom på, at de mange skønhedsbutikker kan have varierede rabatter. Det er ikke nødvendigvis den butik, du normalt handler hos, der har de bedste tilbud.

Cykler

Er det en ny cykel til sønnen eller datteren, der skal købes, er det oplagt at bruge Black Friday til formålet. I forvejen er køb af de 2hjulede transportmidler lidt af en udskrivning. På handelsdagen kan du finde tilbud med op til 20-30% rabat på de nyeste cykler.

Elektronik

Elektronik regnes for at være den varekategori, hvor du i gennemsnit kan spare flest penge. Hårde hvidevarer er iblandt de produkter, der handles mest af herhjemme.

Er der brug for ny computer, eller skal mobilen opgraderes til en mere avanceret model, skal du være én af de mange handlende på Black Friday.

Møbler

Møbler hører til de omkostningstunge varekategorier, som også er omfattet af ’den sorte fredag’. Når du besøger et møbelhus (enten fysisk eller på nettet), vil du opleve, at det ikke er alle varer i butikken, der er sat ned i pris.

Rejser

Rejser er en af de få kategorier for produkter, som det i mindre grad kan svare sig at købe på den store handelsdag. Det betyder ikke, at du skal gå udenom rejsebranchen dagen efter Thanksgiving. Der er flere danske og udenlandske rejseselskaber, som er med på fænomenet omkring rabatter og tilbud op til december.

Året igennem er der gode tilbud at benytte sig af i rejsebranchen, og det kan derfor være begrænset, hvor mange penge du kan spare i slutningen af november.

Senge

Når det kommer til de dyre og uundværlige møbler som senge, kan du komme til at spare op til 50% af den oprindelige pris.

Det kan svare sig at vente til slutningen af november med at købe ny seng, da du får større rabatter at benytte dig af fra et bredere varesortiment. Det gælder uanset, om det er kontinentalseng eller elevationsseng, du er på udkig efter.

Det er ikke kun senge, du kan finde med gode rabatter. Det er også madrasser og tilbehør til senge, som du kan købe for at forbedre og optimere din liggekomfort i fremtiden.

Smykker

Til dig der vil købe personlige smykker som gave, er Black Friday den bedste anledning til at få de mest eksklusive smykker til gode priser.

Du finder et stort udvalg af smykker fra danske brands og udenlandske. Det er både smykker til ham og hende, der er sat ned i pris på den populære handelsdag.

Tøj og sko

Foruden smykker og elektronik er tøj og sko den kategori, der er mest eftertragtet blandt de danske forbrugere. Der er generelt rigtig gode muligheder for at spare penge på tøj til dig selv, børnene eller ægtefællen.

Er den gamle vinterjakke ved at være slidt op, eller har børnene brug for nye sko eller støvler, er det med at være en del af de aktive forbrugere på Black Friday.

De mange produktkategorier kan bruges til dig selv eller som gave. Der er et stort antal danskere, som bevidst udnytter Black Friday til at købe gaver til hele familien.

Og dette er der god grund til.

Derfor skal du købe julegaver til Black Friday

Julen er en vidunderlig tid, der indbyder til ro, samvær og hyggelige oplevelser med familien. Det er også en dyr tid, da der skal købes gaver til hele familien og flere af vennerne.

Er du træt af at være ude i sidste øjeblik med at købe alle julegaverne i december, er Black Friday den ideelle anledning til at skabe en ny købsvane. Det er ikke kun det mentale pres, du slipper for igennem hele december ved at købe julegaverne i slutningen af november. Du kan spare mange penge ved at benytte dig af de mange tilbud, som handelsdagen efter Thanksgiving er indbegrebet af.

For de fleste mennesker handler det blot om at ændre købsadfærd for at få glæde af tilbuddene. Mange af os er vant til at gøre det samme, som vi plejer. Det kommer dig til gode økonomisk, at du i midten af november begynder at forholde dig til, hvilke gaver der skal købes til familien.

Når du er bekendt med gaveønskerne fra svigerforældrene, børnene, kæresten og dine egne forældre, kommer du til at høre til den købergruppe, som får mest ud af tilbuddene til Back Friday.

Sådan finder du de bedste gaver på Black Friday

Når du vil have glæde af de skarpeste rabatter, skal du forberede dig før handelsdagen. Uanset om du handler på nettet eller i byen, vil tilbuddene stå på ræd og række, og det kan virke uoverskueligt at vurdere, hvor du får de bedste priser.

Det vil ofte være sådan, at du kan finde det samme produkt hos flere forhandlere, og hvor rabatten kan være forskellig.

Derfor skal du forberede dig, så du på forhånd ved, hvor du skal købe smykket til kæresten, skjorten til bedstefar, puslespillet til nevøen eller espressomaskinen til forældrene.

Butikkerne går i gang med at markedsføre deres tilbud flere uger i forvejen. Dette giver dig mulighed for at sammenligne flere tilbud, så du får indblik i, hvor de største rabatter kan fås. Det kan være fristende at benytte sig af det første tilbud, du støder på til Black Friday. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at der vil være mange andre forhandlere, som har samme produkt i deres tilbudssortiment.

Du kan bruge denne mini-guide, når du vil købe gaver på handelsdagen og have de mest attraktive rabatter:

 • Find frem til de gaver du vil forære venner og familie på forhånd
 • Sammenlign samme produkt hos flere forhandlere
 • Vær ude i god tid
 • Vær opmærksom på at visse forhandlere også tilbyder kundefordele som en del af et køb
 • Undersøg om dine varer er omfattet af de generelle retur- og reklamationsbetingelser

Der er rift om kunderne dagen efter Thanksgiving. Den bedste måde at tiltrække forbrugerne på er ved at tilbyde rabatter og kundefordele, der er mere attraktive end konkurrenternes.

Når du forbereder dig, er det en fordel at bruge din PC eller bærbare computer til formålet. Det er lettere for dig at sammenligne forhandlere og priser på nettet fremfor at undersøge tilbudsflyers.

Lav en gave- og indkøbsliste

Det bedste du kan gøre før handelsdagen, er at lave en liste over de produkter, du vil købe. På den måde undgår du at købe mere, end du reelt har brug for. De mange rabatter kan få os til at købe flere ting, end vi oprindeligt var på udkig efter. Det kan være ting, som du kun få minimal glæde af, fordi det var rabatten, som du fandt tillokkende.

Med en indløbsliste får du en bedre shoppeoplevelse, da du ved præcist, hvilke produkter du skal gå efter. En liste kan også hjælpe dig med at strukturer dine indkøb, så du ved, hvilke webshops og varekategorier du særligt skal gå efter.

Værd at vide om at shoppe online Black Friday

Det er ikke kun antal transaktioner, der stiger år for år eller mængden af penge, som hver dansker formøbler på handelsdagen. Når der ses på, hvor danskerne bruger flest penge, er det på nettet. E-handlen stiger hvert år dagen efter Thanksgiving. Der er flere fordele ved at shoppe og forberede dine køb online. Du slipper for at bruge en masse tid i hver butik, når du handler online og sammenligner tilbud. Det er meget lettere for dig at shoppe på nettet, hvor du får indblik i produktkategorier og rabatordninger.

For mange forbrugere har det også stor betydning, at de ikke behøver at være en del af det menneskevirvar, som ofte opstår i byerne og hos de fysiske butikker.

Når du sammenligner varer online, er det ikke kun priserne, du kan vælge at holde øje med og sammenligne i forhold til.

Butikkerne lokker med forskellige kundetilbud, der kan få betydning for dig på længere sigt. Det kan være, at du i forbindelse med køb over 500 kroner får en rabat på 20% på dit næste køb hos den pågældende webshop. Her vil du spare penge både på handelsdagen og den næste gang, du handler hos butikken.

Det er en god idé at stå tidligt op den dag, hvor transaktioner og e-handel har tradition for at slå rekorder. Der er konkurrence om de mest populære produkter, og butikkerne har kun et bestemt antal af hvert produkt.

Vær opmærksom på tilbuddenes størrelser

Butikkerne ved, at tilbud er det bedste middel til at tiltrække kunder på. Det er en god idé at undersøge den rabat, som du kan få på et bestemt produkt. Hvis du vil have de største rabatter, skal du have kendskab til produktets før- og nupris. Det er ikke altid, at et tilbud er et godt tilbud.

Når du ved, hvad prisen har været før, kan du bedst vurdere, om det konkrete tilbud er attraktivt. Den kritiske sans kan blive dit bedste værktøj til at undgå for mange impulskøb.

Forventninger til fremtiden

Black Friday er et fænomen, som danskerne med eksplosiv hastighed har taget til sig. Det er en handelsdag, som har betydning både for detailhandlen og for forbrugerne. Der er flere fordele at benytte sig af, når du benytter dig af tilbuddene på den sorte fredag i slutningen af november.

Du kan spare penge på uundværlige ting til hjemmet, som du alligevel skulle have anskaffet dig eller udskiftet indenfor en kortere tidshorisont. Derudover kan du komme i mål med alle julegaveindkøbene, så du går en meget mere afslappende december i møde, end du er vant til, når du udskyder gavehandlen.

Det forventes, at det særligt er e-handlen, der kommer til at mærke danskernes entusiasme over tilbudsdagen i fremtiden.

Mange forbrugere sætter pris på den ro, det overblik og den enkelthed, som nettet giver i forbindelse med shopping.